De activiteiten om geld in te zamelen zijn goed verlopen

Nieuws

De activiteiten om geld in te zamelen zijn goed verlopen en het resultaat is verbluffend!
Het Benefietfeest door Kadzmav heeft €5900 opgebracht, de pretecho’s €1800 en de kerstmarkt in het Slingeland ziekenhuis ook €1800! We zijn erg blij met dit geweldige bedrag en we hebben het bedrag van €20.000 ruimschoots gehaald!

We zijn van 6 tot 25 januari in Soddo en zijn blij om te constateren dat de verloskamers en de poli er schoon en georganiseerd uitzien. Er is veel veranderd. De statussen zijn nog wel van papier, maar veel overzichtelijker geworden (zelfs mèt kinderstatus) Er is een kamer waar de barende vrouw verblijft totdat ze kan persen. Hier staan 3 bedden met een gordijn ertussen en de verloskundige zit aan een tafeltje met een computer en heeft goed overzicht over de situatie. Ook wordt er minder familie toegelaten, zodat het er rustiger is. Op de verloskamer staan alleen maar dingen die gebruikt worden. De lege dozen en de apparaten die niet meer gebruikt worden of kapot zijn, zijn opgeruimd. De warmtelamp die 4 jaar geleden vanuit Nederland gekomen is, is door het intensieve contact kapot gegaan. Er is ons netjes gemaild in september of we nieuwe warmtelampen kunnen meebrengen. Hieruit blijkt dat ze vooruit gaan denken en organisatorische verbeteringen laten zien.

Er is naast de kraamafdeling een mooie NICU (couveuseafdeling) gemaakt. Voorheen stond de couveuse naast de moeder. Er was toen weinig zicht op het kind omdat de verpleegkundige maar af en toe op de kamer komt. De couveuse deed het niet, maar functioneerde met een warmtelamp ernaast en zuurstofbrilletje in de couveuse. Er zijn nieuwe couveuses geschonken door een kerk in USA en hopelijk gaan deze niet kapot als gevolg de stroomstoringen. Naast de couveusekamer waar de kinderen samen opgenomen zijn, is een verpleegkundigen-post die de kinderen via een groot raam kunnen observeren.

Er is een functionele polikliniek gebouwd met een praktische wachtruimte in de openlucht en mooie spreekkamers. En tot onze grote blijdschap wordt er sinds kort gratis familieplanning aangeboden. Na goede voorlichting door de verloskundige wordt er een spiraaltje of een Implanonstaafje geplaatst,  of de orale anticonceptiepil meegegeven.

Er zijn 2 nieuwe CTG apparaten geschonken ( door een Amerikaanse kerk) om de conditie van het kind en de weeënactiviteit te beoordelen. We gaan deze week een les geven met een goede uitleg over de interpretatie van een CTG.

We hebben 24 tassen met o.a. medische attributen en medicatie voor verloskamers en couveuseafdeling meegenomen. Alles is verdeeld en het verplegend personeel en de artsen zijn er erg blij mee. Er is van te voren is er veel gemaild over de benodigdheden, waaruit blijkt dat ze .organisatorisch goed bezig zijn.
Op 10 januari hebben we een bezoek gebracht aan een RK Healthcarecentre in Bukamo. De weg er naartoe was zeer slecht, maar we hebben ervan genoten, omdat we door de dorpjes rijden en daardoor een idee krijgen over de omstandigheden waarin de mensen leven. We worden opgewacht door moeder- overste van het RK Healthcarecentre. Het bleek dat er geen verloskundigen waren maar verpleegkundigen die opgeleid zijn tot healthworkers. Ze zijn erg geïnteresseerd in onze lessen en doen actief mee met de babyreanimatie mbv een ‘witte’ reanimatiepop die we hebben meegenomen. Ook hebben we calamiteiten trainingen gegeven en ons daarbij speciaal gericht op situaties die hier levensgevaarlijk zijn voor moeders, zoals bijv. nabloeding en pre-eclampsie.
We hebben voor ieder een syllabus achtergelaten die geschreven is in Engels en Amhaars, met veel tekeningen ter illustratie. Na een week zijn we teruggegaan en doen samen spreekuur met de healthworker, waarbij ondertussen veel onderwijs gegeven wordt. Kirsten heeft echoles aan de zuster- overste gegeven. Ook geven we voorlichting aan zwangere vrouwen, hetgeen vertaald werd door Lakesh een verpleegkundige uit het Soddo Christian Hospital die met ons meegegaan is.
Alle a.s. moeders krijgen nadien een rompertje, een muts en een knuffeltje van ons.
We geven aan iedere Healthworker een bloeddrukmeter met stethoscoop. Ook laten we 2 doptones achter, voor de verlos- en de spreekkamer.
Op ons reisblog schrijven we iedere dag over onze werkzaamheden in Ethiopië.