December 2019

Nieuws

Aan het einde van 2019 even een bericht over de Stichting Steun Ethiopische Vrouwen. We zijn dit jaar niet naar Ethiopië geweest. Tot nu toe zijn we iedere 2 jaar geweest. Nadat we in 2018 zijn geweest, moesten we dit jaar dus overslaan. We hebben het alle zes gemist om een aantal weken in ons zeer geliefde Ethiopië te mogen verblijven en te werken met onze Ethiopische collega’s. Toch hebben we op afstand wel het nodige kunnen doen. We zijn namelijk volop aan het sparen met de stichting Steun Ethiopische Vrouwen voor de opleiding van een Ethiopische vrouwelijke basisarts tot gynaecoloog. Tijdens ons laatste verblijf in 2018 hebben we met heel veel plezier samen gewerkt met de 24-jarige arts, Dr Tehitina. We hebben in haar een zeer ambitieuze, accurate en patiënt – vriendelijke arts gezien en toen ze ons heel verlegen vroeg of we haar financieel zouden kunnen ondersteunen, hebben we besloten om haar te helpen haar 4-jarige studie tot gynaecoloog te bekostigen. We hadden dat moment geld voor de 2 eerste studiejaren in kas en hebben met haar afgesproken dat ze een tweede sponsor zou gaan zoeken. Dit is tot nu toe niet gelukt… Ze kan haar opleiding onmogelijk zelf betalen. Ze verdient ca. €80 per maand en de studiekost €300 per maand. Er bestaat in Ethiopië geen studiebeurs. Ze zit nu in het 2 de jaar. De studie gaat heel goed en we hebben het geld voor de gehele studie bijna bij elkaar. We storten het studiegeld in kleine gedeelten. Als ze in de nabije toekomst gynaecoloog is, kan ze namelijk ontzettend veel Ethiopische vrouwen helpen! Ze spreekt zowel Amhaars als ook de streektaal , zodat ze goede en rechtstreekse uitleg kan geven aan alle vrouwen (ook in de buitengebieden) over gynaecologische problematiek, mogelijke operaties, revalidatie/ leefstijl na een operatie, gecompliceerde zwangerschappen, etc. Na haar studie mag ze gynaecoloog in het Soddo Christian Hospital worden. Dit wil ze héél graag omdat al haar familie daar woont.

 

We hebben een paar grote donaties gekregen dit jaar. De Protestantse Gemeente Lichtenvoorde doneert al voor het 3 de jaar aan onze stichting en dit is in totaal een prachtig bedrag geworden! Hier zijn we de Protestantse Gemeente Lichtenvoorde dan ook zéér dankbaar voor. De Rotaryclub Bergh heeft ons n.a.v. hun 40 jarig jubileum in oktober 2019 €5000 geschonken en hun Duitse zusterclub €1500! Dit is een fantastisch bedrag en daar zijn we zeer blij mee!

De wereldwinkel in Hengelo die gestopt is, had nog een batensaldo dat ze wilden doneren aan een goed doel. Via het bestuur kregen we het prachtige bedrag van €2450 voor onze stichting! Ook hier zijn we bjzonder blij mee omdat we nu bíjna genoeg geld hebben om de studie van Dr Tehitina te kunnen bekostigen. Op de planning stond dat we in januari 2020 weer naar Soddo zouden gaan, maar helaas kunnen we dit jaar niet gaan, omdat het te gevaarlijk is in Ethiopië. Er wordt een negatief reisadvies afgegeven voor een aantal gebieden in Ethiopië en zodoende hebben we een aantal maanden geleden besloten om het een jaar uit te stellen en in juni 2020 te beslissen of we in 2021 kunnen gaan. Het probleem is m.n. de reis van Addis Ababa naar Soddo en terug, waarbij we door een aantal onveilige gebieden moeten rijden met de bus en waar maar één doorgaande weg is… Door middel van het sparen en het geld op een veilige manier te sturen naar Ethiopië, kunnen we vanuit Nederland toch ons steentje bijdragen aan het ontwikkelingswerk in Ethiopië. In 2021 hopen we weer te kunnen afreizen naar onze geliefde Ethiopische collega’s in het Soddo Christian Hospital in Ethiopië en daar weer mooi ontwikkelingswerk te mogen doen.

 

We wensen u allen een mooi en gezond 2020 toe!

 

Hartelijke groet,

Kirsten Smeets, gynaecoloog

Monique Jacobs, kinderarts

Anne Marie Besselink, O&G verpleegkundige

Toon Hendriks, anesthesie verpleegkundige

Yvonne Kox, klinisch verloskundige

Marieke Peulers, klinische verloskundige/ voorzitter Stichting Steun Ethiopische Vrouwen