Rotary-Kerstactie

Nieuws

In Ethiopië is een enorme behoefte aan schoenen. Ethiopiërs lopen vaak vele kilometers per dag omdat ze geen geld hebben voor ander vervoer dan de ‘benen-wagen’.  Men loopt veel op plastic sandalen of slippers en zelfs op blote voeten. Marieke Peulers heeft voor de reis naar Ethiopië zo’n  80 paar gebruikte heren-en damesschoenen verzameld en ze daar weggegeven aan arme patiënten en aan personeelsleden met de laagste inkomens. Schoenen zijn daar erg duur en men moet een jaar sparen voor een paar nieuwe schoenen! Na de terugkomst uit Ethiopië hebben Marieke Peulers en Ditte Eykelboom samen een Kerstactie bedacht: “Rotarians zamelen tweedehands schoenen in voor Ethiopië!” De ingezamelde schoenen worden voor de Kerstdagen naar Ethiopië verstuurd en de verzendkosten neemt Ditte via haar bedrijf Mundia op zich.

Ieder Rotary-lid heeft in de kast gekeken naar schoenen die niet meer gedragen worden, maar nog wel van goede kwaliteit zijn. Liefst sportschoenen of veterschoenen voor heren en sportschoenen of sandalen voor de dames in Ethiopië. De schoenen worden verzameld in de kelder van restaurant Het Borghuis. In december 2015 zijn binnen 2 weken 250 paar zeer bruikbare (soms nieuwe) schoenen verzameld! Fantastisch! Ze zijn gesorteerd, ingepakt en verzonden naar Ethiopië. De echtgenote van de gynaecoloog in het Soddo Christian Hospital zal ze weloverwogen uitdelen, zodat er veel mensen enorm blij gemaakt worden met een paar nieuwe schoenen als Kerstgeschenk. Dit is een fantastische Kerst-gedachte! Ethiopie heeft een andere jaartelling en het kerstfeest wordt gevierd in januari 2016, dus ze komen ruim op tijd aan.

Hoe goed komen de schoenen terecht?
Hier volgen twee voorbeelden. “Een jonge alleenstaande vrouw is bevallen en de volgende dag zal ze met haar dochtertje naar huis gaan. Ze vertelt dat ze 2 uur moeten reizen met de bus en daarna nog een uur de bergen in moet lopen om haar huisje te bereiken. Ze heeft een paar plastic waterschoentjes aan. In ons guesthouse heb ik een paar Adidas sportschoenen voor haar opgehaald en deze aan haar gegeven op de zusterspost. Ze was er enorm blij mee en omhelsde me spontaan; ze had nog nooit échte schoenen gehad!” (citaat Marieke Peulers)

“Er komen 3 tuinmannen schoorvoetend bij ons guesthouse: ” Do you have some shoes for us?” Het was één van de laatste dagen en ik was eigenlijk door de voorraad heen. Voor no.1 had ik nog één paar schoenen die 2 maten te groot waren (watten in gestopt), vervolgens mijn eigen roze Quick-sneakers uitgetrokken en gegeven aan no.2. Tuinman no.3 heb ik kunnen verblijden met een paar suède dameslaarsjes van mijn collega (dát heb ik hem maar niet verteld). Ze riepen: “Thank you, thank you for the new shoes!” en renden ontzettend blij weg.” ( citaat Marieke Peulers)