Gelukkig en voorspoedig 2015

Nieuws

1 januari 2015.
Namens Stichting Steun Ethiopische Vrouwen willen we iedereen een gelukkig en voorspoedig 2015 toewensen! De Ethiopiërs kunnen dit niet lezen, maar ook hen wensen we een gelukkig en vooral heel gezond 2015 toe!
Wat zou dit jaar gaan bieden? Voor ons wordt het hoogstwaarschijnlijk een druk, spannend, maar ook een geweldig leuk jaar. We voelen ons daarbij enorm gesteund door collega’s van de kraamafdeling en polikliniek, collega’s uit de eerstelijns verloskunde, vrienden en familie. We hopen nog wat geld in te zamelen voor het WRAPS – project op ludieke manieren (hierover later meer). Maar ook willen we een aantal dingen gaan verzamelen om mee te nemen naar Ethiopië.

De baby’s in Soddo liggen in hun blootje in een stoffen doek. Dit is vrij stugge stof, lijkt op gordijnstof. Zachte stoffen zijn zeer moeilijk verkrijgbaar. Dit is voor de baby’s met een laag geboortegewicht of die veel te vroeg geboren zijn, een probleem. Ze onderkoelen. De plasjes en poepjes blijven komen als je er van boven genoeg in laat komen 😉 en er zijn in Soddo geen luiers. Het probleem is dat ze erg duur zijn, maar er is ook niet zo’n mooi afvalsysteem als in Nederland. Ik heb vorig jaar gedacht toen ik er was: “Wat zou het mooi zijn als de baby’s  die opgenomen liggen op de kraamafdeling, hydrofiel luiers zouden kunnen dragen. De sterftekans van baby’s zal mogelijk verlagen door verbetering van hygiënische omstandigheden en door minder onderkoeling.” Ik heb dit geopperd binnen de stichting. We zijn nu van plan om meerdere koffers vol te stoppen met hydrofiel luiers en plastic strikslips. Deze kunnen op de kraamafdeling in Soddo gewassen worden in de wasmachine onder verantwoording van de wasvrouw.
We willen deze vanaf nu graag gaan inzamelen. Er zijn veel mensen die ze nog ergens hebben liggen. Als je ze een goede bestemming wilt geven mag je ze brengen naar de kraamafdeling B2 van het Slingeland ziekenhuis of naar de polikliniek gynaecologie (route 4). Geweldig als we straks in oktober met een aantal koffers vol luiers en strikslips kunnen vertrekken!

We willen ook heel graag kleine babyrompertjes meenemen voor de baby’s die op de kraamafdeling opgenomen liggen. Liefst in de maatjes 44-50-56-62. Dit zit comfortabel en behaaglijk voor de kleine ukkies. Ze kunnen dan lekker warm blijven en daardoor goed groeien. De eerste rompertjes heb ik al gekregen via collega Sytske en van meerdere jonge moeders van lekkere bolle babies die er al weer uit gegroeid zijn, fantastisch!!
Rompertjes kunnen, net als de hydrofiel luiers, worden afgegeven op de kraamafdeling en op de poli gynaecologie.
Het is ook mogelijk om hydrofiel luiers en rompertjes af te geven aan de verloskundigen van Verloskundigenpraktijk NONA in Doetinchem.

Toon zal in Ethiopië veel  foto’s maken en die komen op deze website. Wellicht zie je dan straks een klein schattig, donker krullenbolletje in jouw geschonken rompertje 😉