Een e-mail vanuit Ethiopië

Nieuws

Ik heb deze week een mail met foto’s gekregen vanuit Ethiopië. Hierin staat dat er 2 vrouwen vanuit het Soddo Christian Hospital naar een middelbare school zijn geweest. Deze 2 vrouwen zijn de echtgenotes van een Noorse en van een Amerikaanse specialist. Ze hebben les gegeven aan 75 meisjes uit 2 klassen van die middelbare school. Deze lessen gaan over menstruatie, voortplanting en seksuologie. Daarna wordt er een praktische uitleg gegeven over de manier waarop er met het wasbare maandverband moeten worden omgegaan (dragen, bewaren, verwisselen, wassen, etc.)

Het stroom is die dag uitgevallen en de beamer kan niet gebruikt worden. Dit is jammer, omdat de powerpoint in het Amhaars is gemaakt. Amhaars is de Ethiopische taal. De dames besluiten om de laptop te gebruiken en vertellen daarbij in het Engels. De lerares vertaalt het vervolgens in het Amhaars. De lerares staat, zoals gebruikelijk in Ethiopië, in een witte jas voor de klas (zie foto). De studenten hebben de les zeer geïnteresseerd gevolgd. Ze hebben veel goede vragen gesteld en zijn erg enthousiast.

Attachment-1 (1)

De dames vertellen de meisjes tijdens de les heel duidelijk dat ze met het gebruik van wasbaar maandverband niet één week per maand de lessen hoeven te verzuimen, waardoor ze een betere student kunnen worden op de middelbare school en op de universiteit en later meer carrière kunnen maken. Bovendien draagt het gebruik van maandverband bij aan de verbetering van de persoonlijke hygiëne, het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van de vrouw.

Aan het einde van de les krijgt iedere studente een setje maandverband mee naar huis. Het enthousiasme straalt van hun gezichten af (zie foto’s).

Attachment-1 (4)

Ze hebben de studenten verteld dat ze met een pilot bezig zijn en hen graag over 3 maanden willen vragen hoe het gebruik van dit maandverband bevalt in de praktijk en of er nog tips zijn om het verband te verbeteren. Over 3 maanden komen de dames weer in de klas met een enquête-formulier wat de studenten kunnen invullen.

Dit project draagt de naam WRAPS: Washable, Reusable Affordable PadS.

De dames zijn met het provinciebestuur in gesprek om dit project op alle scholen te organiseren in WOLAYTTA VILLAGE, dit de regio rondom Soddo. Het enthousiasme is zeer duidelijk herkenbaar op de foto’s.

Attachment-1 (5)

Met vriendelijke groet,

Marieke Peulers-Kwakkel

Marieke Peulers

Stichting Steun Ethiopische Vrouwen