Brief: Missie ‘Stichting Steun Ethiopische Vrouwen’

Brieven

Marieke Peulers-KwakkelIn 2015 willen we als groep van 5 medewerkers uit het Slingeland ziekenhuis afreizen naar Ethiopië om daar les te geven, voorlichting te geven en te opereren. We doen dit in eigen tijd en op eigen kosten. Hieronder volgt een uitleg van wat onze missie aldaar zal zijn in de vorm van persoonlijke ervaringen van één van de medewerkers, Marieke Peulers.

“In 2013 heb ik 6 weken ontwikkelingswerk gedaan in Ethiopië en wil hier graag wat over vertellen.

Ik ben Marieke Peulers en ben klinisch verloskundige in het Slingeland ziekenhuis te Doetinchem. In het kader van een opleiding Master Physician Assistant –Klinisch Verloskundige heb ik onderwijs gegeven aan verloskundigen en verpleegkundigen in het Soddo Christian Hospital te Soddo. De moederlijke sterfte tijdens zwangerschap, bevalling of tijdens het kraambed is erg hoog in Ethiopië, namelijk 1:40. Mijn doel was om lessen te geven over de complicaties, waaraan de meeste zwangeren en kraamvrouwen sterven. De grootste sterftekans is als gevolg van een infectie. Ik heb daarvoor les gegeven over hygiëne, heb zeep laten maken door een Ethiopische apotheker en zeepdispensers meegenomen vanuit het Slingeland ziekenhuis. Ik heb daar wasbare kraamverbanden laten maken in een plaatselijk naaiatelier, een wasmachine geschonken waar de kraamverbanden mee gewassen kunnen worden en nachtjaponnen laten maken, die ook gewassen kunnen worden in de wasmachine. Er is een ‘laundry-woman’ aangesteld die verantwoordelijk is voor het dagelijks verschonen van de bedden en nachtjaponnen en het regelmatig verwisselen van de kraamverbanden. Er is hiermee een grote slag geslagen in de strijd tegen infecties.

Het gebruik van kraamverband is nu volledig geïmplementeerd in het ziekenhuis en het gebruik verloopt naar ieders wens. De kraamvrouwen vinden het gebruik van verband tijdens de ziekenhuisopname aangenaam. Als ze naar huis gaan kunnen ze helaas geen maandverband meer gebruiken omdat dit slecht verkrijgbaar is en onbetaalbaar.

Er is een project opgestart in de tijd dat ik in Soddo was. Er worden setjes wasbaar maandverband gemaakt door naaisters die daarvoor opgeleid zijn. Zij hebben op het ziekenhuisterrein een naaiatelier gekregen, waar ze achter een trapnaaimachine zitten. Deze twee vrouwen hebben hierdoor een betaalde baan.

Iedere vrouw die bevallen is of een gynaecologische operatie gehad heeft, krijgt een setje wasbaar maandverband mee naar huis. Dit is hygiënisch en het geeft hen bovendien de mogelijkheid om te blijven werken. Ze hoeven dan tijdens de menstruatie niet 5 dagen thuis te blijven, wat enorm scheelt in hun inkomsten.

Tegelijkertijd loopt er ook een ander project. Er worden sets wasbaar maandverband verstrekt aan meisjes die op de middelbare school studeren.

Ethiopische meisjes moeten tijdens hun menstruatie 5 dagen thuis blijven omdat ze geen maandverband tot hun beschikking hebben, dit is namelijk onbetaalbaar voor Ethiopische gezinnen.

De echtgenote van de Amerikaanse gynaecoloog, die in het Soddo Christian Hospital werkzaam is, Allison Karnes, heeft zich hiervoor ingezet. Ze geeft sinds vorig jaar voorlichting op middelbare scholen en zij coördineert het vervaardigen van de setjes maandverband. Ze doet dit geheel belangeloos. De voorlichting presenteert ze met behulp van een powerpoint-presentatie die heel duidelijk is en die veel beeldmateriaal bevat. Na de presentatie geeft ze ieder meisje in de klas een setje wasbaar maandverband. Hier zijn de meisjes heel blij mee. Zij gaan allen heel graag naar school en behoeven dan niet 5 dagen per maand hun school te verzuimen tijdens hun menstruatie. In het kader van ontwikkelingswerk waarbij het onderwijs voor jonge vrouwen hoog in het vaandel staat, is dit erg belangrijk.“   Marieke Peulers

We willen als Stichting Steun Ethiopische Vrouwen graag geld inzamelen voor het project waarbij een set wasbaar maandverband verstrekt kan worden aan vrouwen die bevallen zijn of een gynaecologische operatie gehad hebben èn aan de jonge vrouwen die studeren aan de middelbare scholen in Soddo, zodat ze hun school niet behoeven te verzuimen tijdens hun menstruatie.

Met vriendelijke groet,

Anne Marie Besselink, verpleegkundige

Thea Borra, klinisch verloskundige

Toon Hendiks, anaesthesiemedewerker

Kirsten Smeets, gynaecoloog

Marieke Peulers, klinisch verloskundige  

Stichting Steun Ethiopische Vrouwen

Lees meer over wie wij zijn